Jak bezpiecznie spędzić Święta w pandemii?
17.12.2020
Tegoroczny okres Świąt i Nowego Roku będzie inny niż dotychczas. Jak zadbać o to, by przeżyć go w zdrowiu i spokoju?
Zgodnie z wytycznymi obowiązującymi w Polsce od 28 listopada do 27 grudnia, aby zwiększyć bezpieczeństwo, tegoroczne Święta możemy spędzić w gronie maksymalnie 5 gości (do tego limitu nie wliczamy osoby zapraszającej oraz osób, które wspólnie mieszkają lub gospodarują z tą osobą).
Niezmiennie ważne pozostaje stosowanie zasady DDM+W, czyli:
- Dystans Społeczny,
- Dezynfekcja,
- Maseczki,
- Wietrzenie Pomieszczeń.
Przygotowaliśmy listę 10 rzeczy, o których warto pamiętać, aby zwiększyć bezpieczeństwo przy świątecznym stole:
- wietrzenie pomieszczenia przed i po posiłku,
- mycie i dezynfekcja rąk przed i po posiłku,
- zachowanie dystansu między nakryciami,
- złożenie sobie życzeń z odległości wyznaczonych przez nakrycia na stole,
- pozostawienie indywidualnego opłatka każdej osobie chcącej przełamać go symbolicznie,
- umieszczenie płynu do dezynfekcji na stole oraz w toalecie,
- wycieranie rąk w ręcznik papierowy,
- dezynfekowanie rąk po odejściu i dołączaniu do stołu,
- wspólne spędzenie czasu podczas spaceru,
- zapraszanie bliskich do świątecznego spotkania przez wideo-rozmowę online.
Sprawdź, czy możesz spotkać się z bliskimi!
Chcesz mieć większą pewność, że spotkanie z bliskimi jest bezpieczne? Możesz wykonać u nas różne badania diagnostyczne, w kierunku obecności wirusa SARS-CoV-2:
- test antygenowy,
- badanie przeciwciał IgM i IgG,
- badanie Real-Time PCR.
Więcej o rodzajach testów przeczytasz tutaj.
Jak zachować zdrowie w pandemii?
Oprócz ochrony mechanicznej i zwiększonych środków ostrożności, w walce z koronawirusem, dla naszego organizmu bardzo ważne jest prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Należy pamiętać zatem o prostych czynnościach, które budują naszą odporność każdego dnia:
- różnorodna dieta bogata w witaminy, kwasy omega-3, prebiotyki – błonnik i skrobię oporną: warzywa, owoce, nasiona, orzechy, produkty pełnoziarniste. Do źródeł dobrych kwasów tłuszczowych, które z powodzeniem można umieścić pośród świątecznych dań, należy śledź, a także migdały i orzechy włoskie. Z kolei witaminy D dostarczą nam grzyby zawarte w świątecznych potrawach. Warto także pamiętać o właściwościach przeciwzapalnych czosnku, cebuli, kurkumy i imbiru.
- umiarkowana aktywność fizyczna, np. spacery, joga,
- odpoczynek,
- wysypianie się.
Więcej o diecie wspierającej odporność przeczytasz tutaj.
Mikrobiota a zdrowie
Warto także pamiętać o wspieraniu mikrobioty jelitowej, ponieważ to ona jest źródłem zdrowia i odporności organizmu oraz chroni nas przed różnego rodzaju infekcjami, również wirusowymi.
O związku mikrobioty z koronawirusem przygotowaliśmy oddzielny wpis.
Życzymy spokojnych Świąt i zdrowego Nowego Roku!
Zespół Instytutu Mikroekologii