Nowe nazwy badań od 20.05.2024r.

Sprawdź szczegóły

Co to jest zespół jelita nadwrażliwego?

24.07.2019

Zespół jelita nadwrażliwego (IBS) to przewlekłe, nawracające schorzenie, które daje szereg objawów ze strony układu pokarmowego. Nie ma jednoznacznej metody, która pozwoliłaby zdiagnozować IBS, przez co diagnoza stawiana jest na podstawie objawów i wyeliminowaniu innych chorób.

Objawy zespołu jelita nadwrażliwego

Zespół jelita nadwrażliwego powoduje dolegliwości ze strony układu pokarmowego, między innymi:

  • nawracające, ostre, skurczowe bóle brzucha,
  • wzdęcia,
  • biegunki lub zaparcia,
  • zgaga,
  • uczucie przepełnienia.

Przyczyny zespołu jelita nadwrażliwego

Na większość czynników, które mogą powodować IBS ma wypływ mikroflora jelit. Bakterie jelitowe odgrywają ogromną rolę zarówno w samym procesie trawienia, jak i w prawidłowym funkcjonowaniu bariery jelitowej. Dysbioza (nieprawidłowy skład mikroflory) może powodować między innymi takie problemy jak:

  • zaburzenia w funkcji motorycznej jelit – spowolniony pasaż jelitowy,
  • SIBO,
  • zaburzenia na osi mózgowo – jelitowej,
  • alergia IgG zależna (utajona).

W konsekwencji rozwija się zespół objawów i dolegliwości określany jako zespół jelita nadwrażliwego.

Leczenie zespołu jelita nadwrażliwego

Jeśli został zdiagnozowany IBS należy wdrożyć leczenie, które ma na celu łagodzenie objawów i eliminację przyczyn ich powstawania. Zaleca się diagnostykę w kierunku:

Wykazano, iż dieta na podstawie testu ImuPro prowadzona przez 6 miesięcy wraz ze stosowaniem probiotyków prowadzi do:

  • zmniejszenia ilości wypróżnień u pacjentów z biegunkami,
  • zmniejszenia stopnia odczuwalnego bólu,
  • polepszenia jakości życia pacjentów.*

Borykasz się z objawami, które wskazują na IBS, jednak nie wiesz jakie badania wykonać? Porozmawiaj z naszymi specjalistami podczas bezpłatnych konsultacji telefonicznych!

*(Drisko J, Bischoff B, Hall M, McCallum R. Treating irritable bowel syndrome with a food elimination diet followed by food challenge and probiotics. Journal of the American College of Nutrition 2006;25(6):514–522)

O autorze
Monika Cyprian

Więcej z naszego bloga