Dieta na odporność

24.09.2020

Przyszła jesień, a Ty zastanawiasz się czy odporność pozwoli Ci ją zdrowo przetrwać? Aby Twój układ odpornościowy działał prawidłowo, ważna jest odpowiednia dieta wspierająca odporność. Co zatem powinno się znaleźć w Twoim jesiennym menu? Tu znajdziesz najważniejsze informacje o tym, co jeść, by wspierać funkcjonowanie Twojego układu immunologicznego.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jakie produkty działają przeciwzapalnie?
  • Co jeść na odporność?
  • Czy witamina D i kwasy omega-3 mają znaczenie dla odporności?

Może zainteresować Cię też: Nawracające infekcje – przyczyny.

Podstawa to naturalne produkty przeciwzapalne!

Warzywa cieszące się opinią produktów wykazujących właściwości przeciwzapalne, to m.in.:

  • cebula – bogata w fitoncydy, witaminy z grupy A,C,E,
  • czosnek – zawiera alicynę i ajoene, które mają działanie hamujące kachektynę (TNF-alfa od Tumor Necrosis Factor α) oraz interleukiny zapalne. Czosnek to silny naturalny antybiotyk, który zwalcza bakterie i wirusy. Możemy zaliczyć go do polskiej superżywności! Spożywanie czosnku opóźnia procesy starzenia się organizmu oraz wzmacnia układ odpornościowy. Czosnek i cebula łagodzą stany zapalne, redukują wolne rodniki i działają przeciwnowotworowo.

Warzywa to także główne źródło błonnika, który jest świetną pożywką, dla mikrobioty jelitowej wspierającej nasze zdrowie i odporność. Również cebula i czosnek są bogate w prebiotyki – inulinę i skrobię oporną.

Warto do codziennej diety dodać również przyprawy o właściwościach przeciwzapalnych:

  • kurkuma, która wspomaga organizm w niszczeniu chorobotwórczych bakterii, wirusów i grzybów. Ma działanie przeciwzapalne, chroni organizm przed infekcjami oraz przyspiesza proces gojenia. Kurkumina ma podobne działanie antyoksydacyjne jak witamina C i E. Przeciwzapalną funkcję pełnią również olejki eteryczne z kurkumy. W czasie infekcji górnych dróg oddechowych, a także podczas zwykłego przeziębienia, warto spożywać potrawy doprawione kurkumą.
  • imbir ma działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Pobudza system odpornościowy oraz ma działanie przeciwzapalne. Imbir działa synergistycznie z kurkumą, dlatego warto spożywać te dwie przyprawy razem aby efekt przeciwzapalny był jeszcze większy.

Nie ma odporności bez kwasów omega 3 i witaminy D!

Kwasy omega 3 również mają działanie przeciwzapalne, a dodatkowo są ogromnie ważne dla rozwoju i funkcjonowania układu nerwowego, narządu wzroku, układu krwionośnego. Uznaje się także, że ich stosowanie ma znaczenie w przebiegu chorób alergicznych oraz autoimmunologicznych, zarówno w leczeniu jak i w profilaktyce. Bogactwem tych kwasów są przede wszystkim tłuste ryby: łosoś, halibut, makrela, śledź, tuńczyk, a także: migdały, orzechy włoskie oraz niektóre oleje roślinne, np. lniany. Niezwykle istotna z punktu widzenia efektywności układu odpornościowego jest witamina D, która napędza i mobilizuje do działania nasze limfocyty. Niestety niedobory witaminy D wciąż stwierdza się u przeważającej większości osób w każdym wieku. W  okresie jesienno-zimowym, kiedy szczególnie jesteśmy narażeni na brak słońca, należy szczególnie zadbać, aby żywność z witaminą D gościła na naszych stołach. Najważniejszymi źródłami witaminy D w diecie są:

  • tłuste ryby morskie,
  • jaja,
  • ser żółty,
  • mleko i przetwory mleczne pół- i pełnotłuste,
  • grzyby.

Chcąc zapewnić odpowiednie zaopatrzenie organizmu w witaminę D, należy również pamiętać o konieczności ekspozycji na słońce, bez stosowania filtrów ochronnych (poza godzinami południowymi) – może to być ekspozycja skóry twarzy, rąk i przedramion trwająca około 20 minut dziennie. Warto również rozważyć suplementację w okresie jesienno-zimowym (od października do marca) lub nawet przez cały rok, ponieważ synteza skórna może być niewystarczająca. Rekomendowana doustna dawka witaminy D dla osób dorosłych wynosi 800–2000 j.m./dobę witaminy D3 (cholekalcyferolu), zależnie od masy ciała.

Badania przeprowadzone w populacji amerykańskiej wykazały, że osoby z obniżonym poziomem witaminy D (poniżej 20 ng/ml) częściej zapadały na COVID-19 [1]. Podobnie podatność na inne infekcje przeziębienia i grypę wzrasta, gdy poziom witaminy D w naszym organizmie spada lub jest poniżej normy [2]. Warto o tym pamiętać, szczególnie w okresie jesiennym i zimowy kiedy produkcja witaminy D w naszym organizmie spada.

Masz problem z odpornością i nawracającymi infekcjami?

Dobrze, jeśli o swojej odporności będziesz myśleć przez cały rok. To powinno zapewnić Ci zadowalającą ochronę przed infekcjami! Pamiętaj przede wszystkim, aby Twoja dieta była bogata w składniki przeciwzapalne oraz w kwasy omega 3 i witaminę D. Warto też pamiętać o wykonywaniu badań diagnostycznych, a także o możliwości wsparcia odporności probiotykami – o wpływie probiotyków na odporność przeczytasz tutaj. W przypadku nawracających infekcji, pomocne może być wykonanie badania Mikrobiota jelit i zastosowanie probiotykoterapii na podstawie zaleceń dołączonych do wyniku, które dopasowane są przez specjalistów naszego Instytutu Mikroekologii – indywidualnie do stanu mikrobiomu oraz występujących dolegliwości.

    Promocja
    Mikrobiota jelit
    Cena
    Zakres cen: od 390 zł do 799 zł

    Badanie Mikrobiota jelit dostępne jest w 4 panelach o różnym zakresie. Sprawdza stan mikrobioty i wskazuje jak odpowiednio wspierać jej równowagę. Badanie to można wykonać u osób dorosłych i dzieci. Dedykowane jest w dolegliwościach jelitowych, a także jako wsparcie odporności oraz osi

    Promocja
    Nawracające infekcje
    Cena
    Pierwotna cena wynosiła: 1810 zł.Aktualna cena wynosi: 1700 zł.

    Pakiet dla osób z nawracającymi infekcjami. Obejmuje badania mikrobioty jelit, odporności śluzówkowej i nadwrażliwości pokarmowych. Zapewnia indywidualnie dopasowane zalecen

Źródła

  1. Meltzer, D. O., Best, T. J., Zhang, H., Vokes, T., Arora, V., & Solway, J. (2020). Association of Vitamin D Status and Other Clinical Characteristics With COVID-19 Test Results. JAMA Network Open, 3(9), e2019722-e2019722.
  2. Grant, W. B., Lahore, H., McDonnell, S. L., Baggerly, C. A., French, C. B., Aliano, J. L., & Bhattoa, H. P. (2020). Evidence that vitamin D supplementation could reduce risk of influenza and COVID-19 infections and deaths. Nutrients, 12(4), 988.
O autorze
Monika Cyprian
Masz dodatkowe pytania?
Skorzystaj z bezpłatnej konsultacji telefonicznej

Nasi specjaliści chętnie odpowiedzą na Twoje pytania. Codziennie, od poniedziałku do piątku możesz porozmawiać z naszymi dietetykami, diagnostami oraz innymi specjalistami. Bezpłatne konsultacje odbywają się w wyznaczonych godzinach i działają na zasadzie linii otwartej – wystarczy, że zadzwonisz w wybranym dniu do specjalisty, w godzinach konsultacji.

Sprawdź i zadzwoń
Szczegóły pobrania

dla realizacji usługi pobrania krwi w domu

UWAGA! W ramach jednej wizyty domowej, krew może być pobrana maksymalnie 3 osobom.

Wybierz
Katowice Gliwice Sosnowiec Bytom Zabrze Chorzów Ruda Śląska Czeladź Dąbrowa Górnicza Mysłowice Siemianowice Śląskie Mikołów Kraków Wieliczka Czarnochowice Libertów Skawina Mogilany Kryspinów Zabierzów Modlnica Modlniczka Węgrzce Zielonki Michałowice Rzeszów Tajecina Krasne Łąki Głogów Małopolski Rudna Mała Rudna Wielka Trzebownisko Świlcza Boguchwała Tyczyn Malawa Lublin Świdnik Kalinówka Dominów Wólka Elizówka Marysin Dąbrowica Szerokie Konopnica Warszawa Konstancin-Jeziorna Piaseczno Janki Raszyn Pruszków Piastów Ożarów Mazowiecki Stare Babice Klaudyn Izabelin Łomianki Legionowo Marki Kobyłka Wołomin Ząbki Zielonka Sulejówek Otwock Łódź Ksawerów Pabianice Konstantynów Łódzki Rąbień Aleksandrów Łódzki Zgierz Andrespol Starowa Góra Białystok Stanisławowo Olmonty Ignatki-Osiedle Księżyno Klepacze Sikorszczyzna Krupniki Porosły Wasilków Poznań Wrocław Gdańsk Gdynia Sopot Olsztyn Bielsko-Biała Szczecin Bydgoszcz Kielce
Metoda zwrotu materiału

pacjent odsyła materiał samodzielnie wybraną metodą