Nowe nazwy badań od 20.05.2024r.

Sprawdź szczegóły

Alergia i nietolerancja pokarmowa w praktyce

31.01.2020

Alergia i nietolerancja pokarmowa- jak to odróżnić?

Alergia pokarmowa to nieprawidłowa reakcja organizmu na spożycie określonego produktu, w której udział bierze układ immunologiczny. Alergie pokarmowe można podzielić na dwa rodzaje:

  • IgE – zależną, tzw. natychmiastową,
  • IgG –zależną, tzw. opóźnioną.

W pierwszym przypadku mamy do czynienia z bardzo szybką reakcją na spożyty pokarm – następuje to nawet w ciągu kilku sekund. Alergia typu IgE jest bardzo groźna dla zdrowia i życia, ponieważ może doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego, a w konsekwencji prowadzić nawet do śmierci. W przypadku nadwrażliwości pokarmowej IgG- zależnej  przyczyn można się doszukiwać w dysbiozie jelitowej, czynnikach środowiskowych, genetycznych czy nieodpowiedniej diecie. W przeciwieństwie do alergii IgE-zależnej, w tym przypadku reakcja na alergen nie ujawnia się od razu, a może wystąpić dopiero po kilku godzinach a nawet dniach od spożycia pokarmu. Nietolerancje pokarmowe oznaczają nadwrażliwość na określony składnik lub rodzaj żywności, jednak nie są uwarunkowane czynnikami immunologicznymi. W przypadku nietolerancji pokarmowych organizm nie wytwarza enzymu niezbędnego do trawienia konkretnego składnika zawartego w produkcie spożywczym. Nietolerancja pokarmowa może być uwarunkowana genetycznie, bądź wystąpić w późniejszym okresie życia, w przebiegu innych chorób bądź po infekcjach przewodu pokarmowego.

Objawy alergii i nietolerancji pokarmowej.

W przypadku alergii pokarmowych natychmiastowych objawy charakteryzują się śluzówkowo: łzawienie oczu, puchniecie. Często mogą pojawić się wymioty, bóle brzucha, biegunki ale również wysypki, pokrzywki. Do najczęstszych objawów nadwrażliwości pokarmowych opóźnionych należą problemy z układem pokarmowym (wzdęcia, biegunki, zaparcia, bóle brzucha), przewlekłe zmęczenie i osłabienie organizmu, problemy dermatologiczne (egzema, trądzik, atopowe zapalenie skóry czy rumień), bóle głowy, a także gwałtowne zmiany masy ciała.   Nietolerancja pokarmowa może objawiać się bólami brzucha, wzdęciami, biegunkami, w przypadku nietolerancji histaminy mogą pojawić się również bóle głowy, wysypka czy duszności.

 

Jakie pokarmy mogą wywoływać alergię pokarmową a jakie nietolerancję?

Do pokarmów najczęściej wywołujących objawy alergii pokarmowej natychmiastowej  u dzieci należą jajka i mleko krowie. U dorosłych uczulają przede wszystkim orzeszki ziemne, ryby i skorupiaki. W przypadku nadwrażliwości pokarmowej opóźnionej lista alergenów jest bardzo szeroka, można ją określić za pomocą badań stężenia przeciwciał IgG w surowicy krwi- badanie ImuPro. W przypadku nietolerancji pokarmowych łatwo jest określić produkty, które mogą wywołać reakcję: nietolerancja laktozy (np. mleko, śmietanka, lody, masło), nietolerancja fruktozy (np. owoce, miód, syrop glukozowo-fruktozowy), nietolerancja histaminy (np. pomidory, wędzone ryby, sery dojrzewające, czerwone wino).

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat badania ImuPro? Zajrzyj tutaj.

Jeśli chcesz odróżnić alergię od nietolerancji pokarmowej, złagodzić objawy i wyeliminować przyczyn ich powstawania. Poleca się diagnostykę w kierunku:

Podobieństwa pomiędzy wspomnianymi dolegliwościami bywają mylące, dlatego w przypadku zaobserwowania u siebie jakichkolwiek niepokojących i trudnych do zdiagnozowania objawów, które nie wskazują jednoznacznie na konkretne schorzenie, warto zasięgnąć porady. Nasi dietetycy prowadzą bezpłatne konsultacje telefoniczne podczas których odpowiedzą na wszystkie Twoje pytania! Zajrzyj tutaj!  

O autorze
Monika Cyprian

Więcej z naszego bloga