Alergia na gluten – co wolno, a czego nie wolno jeść?

13.06.2018

Alergia na gluten może dotyczyć nawet 6-8% społeczeństwa. Nie jest tym samym co celiakia, dlatego zalecenia dietetyczne różnią się od tych dla osób chorych. Pacjenci, którzy muszą wyeliminować gluten najczęściej pytają o zamienniki, ale problem sprawia także kwestia certyfikacji produktów oraz tzw. śladowych ilości glutenu. Poniżej znajdziesz najczęściej zadawane pytania i odpowiedzi dotyczące alergii na gluten.

Czy gluten znajduje się tylko w zbożach?

Tak, gluten jest jednym z białek zbóż. Znajduje się w pszenicy (również w starych odmianach jak orkisz), życie, jęczmieniu, a nawet w owsie. To oznacza, że gluten znajduje się we wszystkich produktach i przetworach zbożowych na bazie tych zbóż. Eliminacja glutenu nie ogranicza się tylko do wycofania z diety mąki czy chleba, ale również: słodu, seitanu, hydrolizowanego białka roślinnego i błonnika pochodzącego z tych zbóż. Konieczne jest dokładne czytanie składów, ponieważ gluten może znajdować się w produktach garmażeryjnych, wędlinach, a nawet lekach czy przyprawach.

Alergia na gluten a celiakia – czy zalecenia dietetyczne są takie same?

Może wydawać się, że ze względu na konieczność eliminacji glutenu, zarówno w przypadku alergii, jak i celiakii, zalecenia dietetyczne będą takie same. Jednak są pewne różnice, które osobom z alergią (nadwrażliwością) na gluten mogą ułatwić zarówno zakupy, jak i gotowanie. Pacjenci z celiakią, czyli autoimmunizacyjną chorobą trzewną, muszą stosować bardzo restrykcyjną dietę bezglutenową, co oznacza konieczność spożywania niemal wyłącznie certyfikowanych produktów bezglutenowych. W przypadku celiakii nawet śladowe ilości glutenu zawarte w produktach naturalnie bezglutenowych mogą wywołać zaostrzenie choroby i silne dolegliwości. Podobne niebezpieczeństwo dotyczy pacjentów z silną alergią IgE-zależną na gluten lub inne białka zbóż zawarte np. w pszenicy. W takim przypadku może dojść do wstrząsu anafilaktycznego, dlatego wskazana jest szczególna ostrożność. Natomiast pacjenci z nadwrażliwością na gluten IgG-zależną, czyli tzw. nadwrażliwością pokarmową, zwykle mogą spożywać niecertyfikowane produkty bezglutenowe, ponieważ śladowe ilości nie wywołują zaostrzenia objawów. Oczywiście wszystko zależy od indywidualnej wrażliwości pacjenta i tego, co faktycznie kryje się pod informacją „śladowe ilości”.

Alergia na gluten – czy mogę spożywać produkty ze śladową ilością glutenu?

To zależy. Jeśli masz alergię IgE-zależną (natychmiastową), która wiąże się z ryzykiem wstrząsu anafilaktycznego, wówczas nawet niewielka ilość glutenu może być szkodliwa. Natomiast w przypadku alergii IgG-zależnych zwykle śladowe ilości glutenu nie powodują dolegliwości. Wyjątkiem jest dieta dzieci ze spektrum autyzmu, w której nawet śladowe ilości powinny zostać wyeliminowane. Czym są „śladowe ilości glutenu”, o których często ostrzegają producenci żywności? Nawet produkty, w których składzie nie ma zbóż zawierających gluten, mogą ze względu na zanieczyszczenia w produkcji zawierać niewielkie ilości glutenu. Całkowicie bezpieczna jest jedynie certyfikowana żywność bezglutenowa ze znakiem przekreślonego kłosa, która musi (zgodnie z prawem) zawierać poniżej 10 ppm glutenu, co w praktyce oznacza, że produkt jest bezpieczny nawet dla osoby z celiakią. Jeśli producent nie jest w stanie zapewnić takich warunków produkcji, aby żywność nie zawierająca glutenu (np. mąka ryżowa czy gryczana) nie została nim zanieczyszczona, ma obowiązek umieścić informację o potencjalnych „śladowych ilościach”.

Przeczytaj więcej o badaniach na nadwrażliwości pokarmowe IgG-zależne.

Czy owies ma gluten?

Owies jest zbożem, które samo w sobie nie zawiera glutenu. Jednak ze względu na proces przetwórstwa, przechowywania i pakowania jest zwykle bardzo silnie zanieczyszczony glutenem i dlatego uznaje się go za zboże zawierające gluten. Na rynku dostępne są płatki i mąki owsiane bezglutenowe, pochodzące z kontrolowanych źródeł i to one są zalecane dla osób na diecie bezglutenowej.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat – skontaktuj się z nami podczas bezpłatnych konsultacji telefonicznych!

    Nadwrażliwości pokarmowe ImuPro
    Cena
    Zakres cen: od 590 zł do 2190 zł

    Badanie nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych dostępne jest w różnych panelach, oceniających od 44 aż do 270 alergenów. Możesz wykonać je z krwi żylnej lub włośniczkowej z palca. Wybierz wariant badania odpowiedni do Twoich potrzeb.

    Genetyczna diagnostyka celiakii
    Cena
    480 

    Badanie predyspozycji genetycznej do celiakii. Ocenia obecność genu HLA-DQ2 (DQ2.2, DQ2.5) i HLA-DQ8. Można je wykonać nawet stosując dietę bezglutenową, kiedy to wyniki badań serologicznych i biopsja jelita mogą być fałszywie ujemne, a także gdy wyniki badań w kierunku celiakii są nie

    Panel mleko + gluten
    Cena
    115 

    Badanie alergii natychmiastowej IgE-zależnej względem komponentów (składowych) mleka i glutenu, z krwi żylnej. Diagnostyka komponentowa pozwala precyzyjnie dowiedzieć się, jakie składowe mleka są odpowiedzialne za reakcję alergiczną.

    Panel X-pokarmowy-30
    Cena
    220 

    Badanie alergii natychmiastowej IgE-zależnej na 30 alergenów pokarmowych, z krwi żylnej. Dedykowane dla osób z objawami alergii na pokarmy. Pozwala monitorować rozwój tolerancji i podjąć decyzję o celowanej immunoterapii swoistej.

O autorze
Monika Cyprian
Masz dodatkowe pytania?
Skorzystaj z bezpłatnej konsultacji telefonicznej

Nasi specjaliści chętnie odpowiedzą na Twoje pytania. Codziennie, od poniedziałku do piątku możesz porozmawiać z naszymi dietetykami, diagnostami oraz innymi specjalistami. Bezpłatne konsultacje odbywają się w wyznaczonych godzinach i działają na zasadzie linii otwartej – wystarczy, że zadzwonisz w wybranym dniu do specjalisty, w godzinach konsultacji.

Sprawdź i zadzwoń
Produkty powiązane z artykułem
    Promocja
    Jelito
    Cena
    Pierwotna cena wynosiła: 2915 zł.Aktualna cena wynosi: 2800 zł.

    Pakiet dla osób z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Obejmuje kompleksową diagnostykę mikrobioty i markerów jelit oraz nadwrażliwości, alergii i celiakii, a tak

    Celiakia IgA + total IgA
    Cena
    130 

    Badanie przeciwciał specyficznych dla celiakii w klasie IgA: deamidowany peptyd gliadyny - DGP IgA, transglutaminaza tkankowa - tTG IgA. Ze względu na możliwy niedobór przeciwciał w klasie IgA, jednocześnie w badaniu oznaczany jest całkowity poziom IgA. Dedykowane osobom z podejrzeniem celiak

    Celiakia IgG
    Cena
    130 

    Badanie przeciwciał specyficznych dla celiakii w klasie IgG: deamidowany peptyd gliadyny - DGP IgG, transglutaminaza tkankowa - tTG IgG oraz przeciw czynnikowi wewnętrznemu Castle’a, by ustalić przyczynę niedoboru witaminy B12. Wskazane przy podejrzeniu celiakii i niedoborze przeciwciał IgA.

Szczegóły pobrania

dla realizacji usługi pobrania krwi w domu

UWAGA! W ramach jednej wizyty domowej, krew może być pobrana maksymalnie 3 osobom.

Wybierz
Katowice Gliwice Sosnowiec Bytom Zabrze Chorzów Ruda Śląska Czeladź Dąbrowa Górnicza Mysłowice Siemianowice Śląskie Mikołów Kraków Wieliczka Czarnochowice Libertów Skawina Mogilany Kryspinów Zabierzów Modlnica Modlniczka Węgrzce Zielonki Michałowice Rzeszów Tajecina Krasne Łąki Głogów Małopolski Rudna Mała Rudna Wielka Trzebownisko Świlcza Boguchwała Tyczyn Malawa Lublin Świdnik Kalinówka Dominów Wólka Elizówka Marysin Dąbrowica Szerokie Konopnica Warszawa Konstancin-Jeziorna Piaseczno Janki Raszyn Pruszków Piastów Ożarów Mazowiecki Stare Babice Klaudyn Izabelin Łomianki Legionowo Marki Kobyłka Wołomin Ząbki Zielonka Sulejówek Otwock Łódź Ksawerów Pabianice Konstantynów Łódzki Rąbień Aleksandrów Łódzki Zgierz Andrespol Starowa Góra Białystok Stanisławowo Olmonty Ignatki-Osiedle Księżyno Klepacze Sikorszczyzna Krupniki Porosły Wasilków Poznań Wrocław Gdańsk Gdynia Sopot Olsztyn Bielsko-Biała Szczecin Bydgoszcz Kielce
Metoda zwrotu materiału

pacjent odsyła materiał samodzielnie wybraną metodą