Co to jest Fibromialgia?
24.07.2019
Fibromialgia to przewlekła jednostka chorobowa, charakteryzująca się uogólnionym bólem w układzie ruchu. Dotyczy ona nawet 2% społeczeństwa. Ze względu na niespecyficzne objawy bardzo trudno ją zdiagnozować. Pacjenci często wysyłani są do różnych specjalistów (ortopedzi, neurolodzy, fizjoterapeuci) bez postawienia prawidłowej diagnozy.
Fibromialgia – objawy
Objawami są: przewlekły niespecyficzny ból całego ciała lub jakiejś jego partii, który utrzymuje się przez co najmniej 3 miesiące. Silne dolegliwości bólowe, uczucie kłucia w mięśniach najbardziej doskwierają zaraz po przebudzeniu i są przykrą codziennością dla chorych. Niestety nieznana jest jeszcze przyczyna choroby, wiadomo jednak, że dolegliwości powiązane są z nieprawidłowym odbieraniem bodźców bólowych.
Fibromialgia – znaczenie mikroflory jelit
Standardowe leczenie opiera się na niwelowaniu objawów czyli na przyjmowaniu leków przeciwbólowych (najczęściej dużych ilości niesteroidowych leków przeciwzapalnych – NLPZ), leków na rozluźnienie mięśni i leków poprawiających jakość snu. Przydatna jest też pomoc fizjoterapeuty lub osteopaty. Bardzo często fibromialgia współwystępuje wraz z chorobami autoimmunizacyjnymi (takimi jak Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń rumieniowaty układowy i inne), co pozwala sądzić, iż mikroflora jelitowa może mieć istotne znaczenie w patogenezie lub podtrzymywaniu objawów chorobowych. Hipoteza przesiąkliwego jelita (ang.: Leaky Gut Syndrome) jest bardzo mocno powiązana z chorobami autoimmunizacyjnymi, a w połączeniu z przewlekłym stosowaniem NLPZ u pacjentów z fibriomialgią może mieć istotne przełożenie na zaburzenia mikroflory jelitowej, a tym samym na zaburzenia w funkcjonowaniu bariery jelitowej. Oznaczenie składu mikroflory jelitowej – KyberKompakt/KyberKompakt Pro jest niezbędne do opracowania indywidualnej terapii probiotycznej, mającej na celu przywrócenie pożądanego profilu mikroflory i uszczelnienie bariery jelitowej. Warto oznaczyć także poziom witaminy D, której niedobór może podtrzymywać dolegliwości związane z chorobami autoimmunizacyjnymi, a także problemami związanymi z obniżeniem samopoczucia, które często współtowarzyszą fibromialgii.
Fibromialgia a dieta
W celu zastosowania odpowiedniej diety, która jest niezwykle ważna w przypadku niwelowania dolegliwości bólowych, należy zdiagnozować nadwrażliwości pokarmowe IgG-zależne za pomocą badania ImuPro. Z badań wynika, że dieta eliminacyjna na podstawie badania ImuPro (wykluczenie produktów z podwyższonym poziomem przeciwciał IgG) skutkowała poprawą stanu zdrowia aż u 74% osób ze stwierdzoną fibromialgią. Wykazano, iż dolegliwości bólowe mięśni ustąpiły w przypadku 55,2%, migrenowe bóle głowy w 86,2%, a uczucie wyczerpania u 61,2% badanych. W celu weryfikacji regeneracji naszego jelita można także oznaczyć zonulinę, której ilość bezpośrednio powiązana jest z przesiąkliwością jelit.