Dieta eliminacyjna
24.02.2020
Dieta eliminacyjna – kto, kiedy i jak powinien ją stosować?
Dieta eliminacyjna to bardzo szerokie pojęcie. Ludzie decydują się na eliminację różnych produktów lub grup produktów z diety z bardzo wielu przyczyn. Czasami jest to kwestia wyboru jak na przykład w przypadku wegetarian czy wegan. Czasem jednak jest to konieczność spowodowana alergią albo nadwrażliwością pokarmową. Co trzeba wiedzieć o diecie eliminacyjnej aby prawidłowo ją stosować?
Dieta eliminacyjna – dla kogo?
Niemal każda osoba była kiedyś, jest lub będzie na diecie eliminacyjnej. Najczęstszą przyczyną są względy zdrowotne – alergie, nietolerancje, nadwrażliwości pokarmowe. Mogą być one trwałe lub czasowe, wrodzone albo nabyte.
Przykładem może być nabyta, czasowa nietolerancja laktozy. Po chorobie albo antybiotykoterapii może dojść do czasowego uszkodzenia kosmków jelitowych co wpływa na powstanie okresowej nietolerancji laktozy. Dlatego jeśli w czasie lub po leczeniu obserwujesz u siebie objawy nietolerancji laktozy (np. biegunki) wówczas warto na okres 2-3 tygodni wyeliminować produkty z laktozą aby kosmki miały czas się zregenerować.
Podstawą wprowadzenia diety eliminacyjnej powinna być zawsze odpowiednia diagnostyka. Zalecenia dietetyczne i lista zalecanych do eliminacji produktów różni się bowiem w zależności od jednostki chorobowej i wyników badań. Jakie są najpopularniejsze schorzenia oraz badania, które warto wykonać jeśli chcesz wprowadzić dietę eliminacyjną?
Dieta eliminacyjna – kiedy wykonać badania?
Stosowanie diety eliminacyjnej na własną rękę, szczególnie w przypadku problemów zdrowotnych – może przynieść więcej szkody niż pożytku. Po pierwsze: jeśli nie wiadomo co tak naprawdę ci dolega to trudno mówić o dobrze dobranej diecie. Po drugie: wprowadzenie diety np. bezglutenowej bez wcześniejszej diagnostyki może zafałszować wyniki badań (np. w kierunku celiakii), jeśli w przyszłości okażą się one potrzebne. Dlatego jeśli obserwujesz u siebie:
- objawy alergii pokarmowej, takie jak na przykład: wysypka, atopowe zapalenie skóry, zaczerwienienia;
- dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak na przykład przewlekłe biegunki, zaparcia, bóle brzucha, nudności, przelewanie się w żołądku;
- przewlekłe dolegliwości, których przyczyna nie została wyjaśniona w innych badaniach, np. bóle stawów, migreny, bóle głowy, nawracające infekcje, przewlekły katar
wówczas warto poszerzyć diagnostykę.
Jakie badania możesz wykonać aby dowiedzieć się jaki rodzaj pokarmu ci szkodzi i wprowadzić skuteczną dietę eliminacyjną?
- Badania na alergię pokarmową IgE-zależną. Ten rodzaj alergii jest odpowiedzialny za powstawanie szybkich (natychmiastowych) reakcji alergicznych. Więcej na temat tego badania przeczytasz tutaj.
- Badania na nietolerancje pokarmowe (laktozy, fruktozy, histaminy). Za pojawienie się nietolerancji pokarmowych odpowiedzialny jest niedobór enzymów rozkładających dane cukry w organizmie. O różnicach między alergią i nietolerancją przeczytasz tutaj. Badaniem potwierdzającym są wodorowe testy oddechowe. Można także wykonać pakiet oznaczeń genetycznych, które wskazują na predyspozycję do powstania nietolerancji pokarmowej
- Badania na nadwrażliwości pokarmowe IgG-zależne ImuPro. Badanie to pozwala na indywidulane ułożenie diety i wyeliminowanie tych składników pokarmowych, które powodują opóźnione, niespecyficzne objawy. Powstawanie reakcji IgG-zależnych związane jest z nieprawidłową barierą jelitową oraz przewlekłym stanem zapalnym.
Więcej na temat różnic między alergią a nietolerancją pokarmową przeczytasz tutaj.
Kiedy wykonać badania ImuPro – przeczytaj tutaj
[vc_single_image image=”18433″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”custom_link” link=”https://instytut-mikroekologii.pl/kategoria-produktu/badania-z-krwi/nadwrazliwosci-igg-zalezne/”]
Autor: Joanna Dronka-Skrzypczak
Copywriterka, właścicielka portalu, dietaeliminacyjna.pl , autorka książek: „Dieta w chorobach autoimmunologicznych”, „Dieta w chorobach autoimmunologicznych – przepisy” oraz „Jak wychować zdrowe dziecko”. Autorka licznych publikacji i artykułów na temat zdrowia. Artykuły tworzy na podstawie współpracy ze specjalistami: dietetykami, lekarzami, specjalistami d.s. mikrobioty. Wiedzę zdobywała na licznych kursach i szkoleniach związanych z tematyką zdrowia.