Jak zbudować odporność na wiosnę?

07.04.2021

W okresie zimowym mamy ograniczony kontakt ze słońcem oraz niewielki wybór świeżych, bogatych w witaminy warzyw i owoców. Mniej urozmaicona dieta nie sprzyja mikrobiocie jelitowej i skutkować gorszym samopoczuciem oraz obniżeniem odporności. Może to także skutkować niedoborem witamin i składników mineralnych ważnych dla zdrowia. Dlatego przełom zimy i wiosny jest dobrym momentem do odbudowy odporności. Powrót sił witalnych może nie być natychmiastowy, a wiosenne wahania pogody nie wpływają korzystnie na samopoczucie wielu osób. Często właśnie na przełomie zimy i wiosny dochodzi do wzrostu zachorowań na infekcje wywołane przez wirusy grypy, wirusy powodujące przeziębienia np. rinowirusy, a obecnie także koronawirusa SARS-CoV-2. Warto zatem zwrócić szczególną uwagę na zadbanie o swoją odporność.

Dieta dla odporności

Istnieje wiele trendów dotyczących sposobów odżywiania, jednak najważniejsze jest, żeby dieta była urozmaicona, bogata w warzywa oraz produkty pełnoziarniste, owoce, orzechy i nasiona. Warto zwrócić uwagę na odpowiednie zbilansowanie węglowodanów, białka i tłuszczów oraz odpowiednią ilość witamin i składników mineralnych. Stworzyliśmy listę składników istotnych w budowaniu odporności, które warto dołączyć do swojej codziennej diety.

Cynk:
  • Reguluje funkcjonowanie układu odpornościowego (np. aktywuje fagocytozę granulocytów, monocytów i komórek NK).
  • Ogranicza namnażanie się wirusów w zainfekowanych komórkach.
Źródła cynku:
  • mięso,
  • produkty pełnoziarniste,
  • kasza gryczana i jaglana,
  • sery podpuszczkowe,
  • warzywa strączkowe: fasola, soczewica,
  • owoce morza: małże, ostrygi,
  • pestki dyni i słonecznika.
Selen
  • Wspiera odpowiedź na infekcje bakteryjne i wirusowe.
  • Zwiększa aktywności komórek układu odpornościowego: limfocytów T, makrofagów i komórek NK.
  • Zwiększa syntezę prostaglandyn i immunoglobulin.
  • Prawidłowy poziom selenu działa  przeciwzapalnie.
  • Źródła selenu: orzechy brazylijskie i włoskie, owoce morza, ryby, mleko, produkty zbożowe: otręby, płatki owsiane, warzywa: pomidory, kukurydza,czosnek; drożdże, sezam.
Żelazo
  • Bierze udział w produkcji przeciwciał.
  • Wspomaga proliferację limfocytów i syntezę cytokin prozapalnych.
  • Za niski poziom żelaza prowadzi do niedokrwistości, zaburzenia funkcjonowania białych krwinek, co obniża potencjał bakteriobójczy organizmu.
  • Źródła żelaza: mięso i podroby, produkty pełnoziarniste, nasiona, w tym roślin strączkowych.
Witamina C
  • Silny antyoksydant (przeciwutleniacz), neutralizuje wolne rodniki, co spowalnia starzenie się komórek.
  • Niezbędna do syntezy kolagenu, ułatwia proces gojenia się ran i przyswajanie żelaza.
  • Jest aktywatorem wielu enzymów.
  • Wzmaga fagocytozę, stymuluje odpowiedź limfocytów T.
  • Źródła witaminy C: warzywa: papryka czerwona, natka pietruszki, jarmuż, brukselka, kapusta; owoce: porzeczka, kiwi, agrest, cytrusy.
Witamina D
  • Łagodzi stan zapalny.
  • Osłabia reakcje alergiczne.
  • Pobudza różnicowanie monocytów oraz wydzielanie przeciwciał przez limfocyty B.
  • Źródła witaminy D: ryby: makrela, łosoś, śledź i oleje ryb; jaja, sery.
Witamina A
  • Wzmacnia bariery organizmu.
  • Przeciwutleniacz, usuwa wolne rodniki.
  • Wspiera wzrost i podziały komórek układu odpornościowego. Niedobór upośledza zdolność makrofagów do fagocytozy drobnoustrojów, zwiększając podatność na choroby zakaźne.
  • Źródła witaminy A: jaja, sery dojrzewające, tłuste ryby, warzywa: marchew, szpinak, natka pietruszki, papryka czerwona; owoce: brzoskwinie, morele; mleko i produkty mleczne.
Witamina E
  • Bierze udział w produkcji cytokin i reguluje funkcje limfocytów B.
  • Zapobiega oraz przerywa reakcję oksydacji w organizmie i redukuje ilość wolnych rodników.
  • Źródła witaminy E: oleje: z zarodków pszenicy, nasion słonecznika, sojowy, kukurydziany; orzechy: laskowe, włoskie, migdały.
Witaminy z grupy B
  • Niezbędne przy produkcji czerwonych i białych krwinek, prawidłowe powstawanie hormonów i enzymów.
  • Pomagają zachować prawidłowe stężenie krwi.
  • Zapobiegają chorobom serca i udarom mózgu, a także wadom płodu (kwas foliowy).
  • Większość witamin z grupy B powstaje w jelitach przy pomocy mikroorganizmów jelitowych.
  • Źródła witamin z grupy B: mięso i podroby, produkty mleczne, rośliny strączkowe: fasola, groch; ziarna zbóż, orzechy, owoce morza.
  • Źródła kwasu foliowego  (B9): sok pomarańczowy, kapusta czerwona, buraki i szpinak.
Kwasy tłuszczowe omega-3 działają:
  • przeciwzapalnie,
  • przeciwzakrzepowo,
  • przeciwmiażdżycowo,
  •  przeciwcukrzycowo,
  • przeciwnowotworowo,
  • immunomodulująco.
  • Poprawiają szczelność bariery nabłonkowej w układzie pokarmowym.
  • Korzystnie wpływają na układ nerwowy.
  • Źródła kwasu  eikozapentaenowego (EPA) + kwasu  dokozaheksaenowego (DHA): ryby tłuste: łosoś, makrela, śledź, tuńczyk, sardynki, halibut; tran.
  • Źródła kwasu alfa-linolenowego (ALA): siemię lniane, olej: lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek; orzechy włoskie i migdały.
Prebiotyki
  • Korzystny wpływ na mikrobiotę jelitową i cały organizm.
  • Obniżają cholesterol.
  • Poprawiają pasaż jelitowy.
  • Poprawiają wchłanianie witamin oraz składników mineralnych.
  • Obniżają ryzyko otyłości, cukrzycy typu 2 i nowotworów jelita grubego.
  • Źródła fruktooligosacharydów: karczoch, cebula, czosnek, miód, rośliny strączkowe: soczewica, ciecierzyca, groszek, fasola.
  • Źródła inuliny: cebula, por, czosnek, cykoria, szparagi, karczochy, banany.
  • Źródła polifenoli: warzywa,  kakao, herbata, kawa, wino, owoce: jagody, borówki, maliny, wiśnie, winogrona, truskawki, aronia.

Dodatkowe wsparcie i urozmaicenie diety stanowią kiszonki i inne produkty fermentowane. Warto sięgnąć również po produkty pszczele oraz zioła i przyprawy, takie jak:

  • cynamon,
  • kurkuma,
  • chili,
  • papryka,
  • imbir
  • oraz zioła.

Poza bogatym smakiem, zawierają one również substancje o właściwościach rozgrzewających, przeciwutleniających, bakteriobójczych i poprawiających trawienie. Za takie działanie przypraw odpowiadają: alkaloidy, glikozydy, fitoncydy, garbniki i olejki eteryczne. Należy pamiętać, że dieta powinna być dopasowana indywidualnie do sytuacji zdrowotnej, występujących chorób i/lub niedoborów oraz dolegliwości. Jest to szczególnie ważne w przypadku osób z  dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, chorobami autoimmunizacyjnymi, czy zaburzeniami odporności. Pomocne może być wtedy wykonanie odpowiedniej diagnostyki.

Interesuje cię temat diety budującej odporność i jej naturalne wsparcie?

Więcej o diecie na odporność przeczytasz tutaj.

Probiotyki na odporność

Prawidłowa mikrobiota jelitowa jest niezwykle ważna w budowaniu odporności oraz we wchłanianiu substancji odżywczych, witamin i składników mineralnych zawartych w pożywieniu. Wiele szczepów bakterii zawartych w probiotykach korzystnie wpływa na odporność. Bakterie probiotyczne stymulują wytwarzanie peptydów przeciwwirusowych i przeciwbakteryjnych – sIgA oraz beta-defensyn. Ponadto działają przeciwzapalnie,  ochronnie i regulująco w przewodzie pokarmowym.

Bardzo ważne jest też przyjmowanie probiotyków podczas antybiotykoterapii i po jej zakończeniu. Dobranie odpowiedniego wsparcia probiotycznego wymaga często indywidualnego podejścia. Warto w tym zakresie skorzystać z wiedzy i pomocy specjalistów – lekarzy, czy dietetyków.

Aktywność fizyczna a odporność

Aktywność fizyczna jest niezwykle ważna w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych i budowaniu odporności, również ta o niskiej i średniej intensywności. Zachęcamy do znalezienia ulubionej aktywności i zwłaszcza wiosną – praktykowania jej na świeżym powietrzu.

  • spacery,
  • jogging,
  • nordic-walking,
  • joga,
  • taniec,
  • wycieczki rowerowe.

Ruch poprawia funkcjonowanie wszystkich układów, w tym układu pokarmowego i immunologicznego. Zapobiega otyłości i zaburzeniom metabolicznym, ale przede wszystkim wzmacnia odporność i umożliwia organizmowi wytwarzanie witaminy D.

Warto pamiętać, że dodatkowymi korzyściami z regularnej aktywności jest poprawa jakości snu oraz wzrost kreatywności.

Jak sprawdzić odporność – jakie badania diagnostyczne wykonać?

  • W celu doboru zindywidualizowanej probiotykoterapii do stanu mikrobioty jelit pacjenta oraz wywiad chorobowego, wykonujemy badanie mikrobioty wskaźnikowej – Mikrobiota jelit Basic i Mikrobiota jelit Pro. Dowiedz się więcej o badaniu mikrobioty jelit i zobacz jak wygląda przykładowy wynik.
  • Dodatkowo w kale można określić stężenie sekrecyjnej immunoglobuliny A (sIgA). sIgA jest markerem odporności śluzówkowej. Dowiedz się więcej o sIgA.
  • Jeżeli masz dolegliwości żołądkowo-jelitowe, problemy skórne, choroby autoimmunizacyjne lub inne schorzenia, warto rozważyć indywidualizację diety z wykorzystaniem wyniku badania nadwrażliwości pokarmowych ImuPro. Dowiedz się, dlaczego warto wykonać badanie ImuPro?
    sIgA - wydzielnicza immunoglobulina A
    Cena
    170 

    Badanie wydzielniczej immunoglobuliny A (sIgA) z kału, służy ocenie odporności śluzówkowej. Dedykowane dla osób z nawracającymi infekcjami, zaburzeniami funkcjonowania układu immunologicznego. Przydatne również do oceny rezultatów terapii immunomodulacyjnej np. mikrobiologicznej, probiot

    Promocja
    Mikrobiota jelit + Nadwrażliwości pokarmowe ImuPro
    Cena
    Zakres cen: od 970 zł do 2950 zł

    Pakiet zapewniający kompleksową diagnostykę mikrobioty jelit i nadwrażliwości pokarmowych. Pomoże Ci holistycznie zadbać o zdrowie poprzez probiotykoterapię dopasowaną do potrzeb organizmu i zindywidualizowaną dietę eliminacyjną. Badania w pakiecie to niższa cena i szybsza droga do popr

Chcesz dowiedzieć się więcej o odporności?

Przeczytaj o przyczynach nawracających infekcji.
Dowiedz się, jaki jest związek mikrobioty z przebiegiem COVID-19?

O autorze
Anna Basińska

Dr. n. biologicznych, specjalistka ds. naukowych Instytutu Mikroekologii w Poznaniu. Stopień doktora nauk biologicznych uzyskała na Wydziale Biologii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Swoje staże podoktorskie odbywała na uczelniach w Polsce i we Francji, uczestnicząc w międzynarodowych projektach: polsko-szwajcarskim i polsko-norweskim. Obecnie jej głównym zainteresowaniem naukowym jest złożony wpływ mikrobioty jelitowej na zdrowie człowieka. Jest współautorką publikacji naukowych w polskich i zagranicznych czasopismach, np. „Forum Zakażeń", „Nowa Medycyna", „Forum Medycyny Rodzinnej", „Biologia", „Protist", oraz doświadczoną prelegentką.

Masz dodatkowe pytania?
Skorzystaj z bezpłatnej konsultacji telefonicznej

Nasi specjaliści chętnie odpowiedzą na Twoje pytania. Codziennie, od poniedziałku do piątku możesz porozmawiać z naszymi dietetykami, diagnostami oraz innymi specjalistami. Bezpłatne konsultacje odbywają się w wyznaczonych godzinach i działają na zasadzie linii otwartej – wystarczy, że zadzwonisz w wybranym dniu do specjalisty, w godzinach konsultacji.

Sprawdź i zadzwoń
Szczegóły pobrania

dla realizacji usługi pobrania krwi w domu

UWAGA! W ramach jednej wizyty domowej, krew może być pobrana maksymalnie 3 osobom.

Wybierz
Katowice Gliwice Sosnowiec Bytom Zabrze Chorzów Ruda Śląska Czeladź Dąbrowa Górnicza Mysłowice Siemianowice Śląskie Mikołów Kraków Wieliczka Czarnochowice Libertów Skawina Mogilany Kryspinów Zabierzów Modlnica Modlniczka Węgrzce Zielonki Michałowice Rzeszów Tajecina Krasne Łąki Głogów Małopolski Rudna Mała Rudna Wielka Trzebownisko Świlcza Boguchwała Tyczyn Malawa Lublin Świdnik Kalinówka Dominów Wólka Elizówka Marysin Dąbrowica Szerokie Konopnica Warszawa Konstancin-Jeziorna Piaseczno Janki Raszyn Pruszków Piastów Ożarów Mazowiecki Stare Babice Klaudyn Izabelin Łomianki Legionowo Marki Kobyłka Wołomin Ząbki Zielonka Sulejówek Otwock Łódź Ksawerów Pabianice Konstantynów Łódzki Rąbień Aleksandrów Łódzki Zgierz Andrespol Starowa Góra Białystok Stanisławowo Olmonty Ignatki-Osiedle Księżyno Klepacze Sikorszczyzna Krupniki Porosły Wasilków Poznań Wrocław Gdańsk Gdynia Sopot Olsztyn Bielsko-Biała Szczecin Bydgoszcz Kielce
Metoda zwrotu materiału

pacjent odsyła materiał samodzielnie wybraną metodą