Gluten – czym jest, komu szkodzi i gdzie występuje?

15.01.2025

Temat nietolerancji glutenu budzi aktualnie duże zainteresowanie. Coraz więcej osób wykonuje diagnostykę w tym kierunku i w razie potrzeby eliminuje gluten z diety. Stosowanie diety bezglutenowej jest ułatwione przez szeroki asortyment produktów pozbawionych glutenu. Warto jednak pamiętać, że zasady prowadzenia diety bezglutenowej różnią się w zależności od wykrytej reakcji na gluten. W tym artykule znajdziesz najważniejsze informacje o glutenie oraz o tym, jakie badanie na gluten warto wykonać w zależności od występujących objawów, a także jak powinno wyglądać postępowanie żywieniowe.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Co to jest gluten?
  • Jaka żywność zawiera gluten?
  • Jakie są rodzaje reakcji na gluten i ich objawy?
    • Co to jest celiakia?
    • Co to jest nadwrażliwość na gluten?
    • Na czym polega alergia na pszenicę?
  • Jakie są przyczyny celiakii, nadwrażliwości na gluten i alergii na pszenicę?
  • Jakie wykonać badanie na gluten?
  • Eliminacja glutenu – jak wygląda postępowanie żywieniowe?
    • Dieta bezglutenowa – co jeść?
    • Czy można spożywać owies na diecie bezglutenowej?
  • Dieta bezglutenowa a autyzm?
  • Jaki jest wpływ diety bezglutenowej na mikrobiotę jelitową?
  • Gluten a SIBO?
  • Źle się czuję po glutenie – co zrobić?

Może zainteresować Cię również: Nietolerancja a alergia pokarmowa – jak je rozróżnić i zdiagnozować?

Co to jest gluten?

Gluten to umowna nazwa dla mieszaniny białek należących do prolamin i glutelin, które naturalnie występują w niektórych ziarnach zbóż. Gluten zawiera pszenica (gliadyna i glutenina), ale nie tylko. Do zbóż glutenowych zalicza się też inne produkty zbożowe. Dodatkowo wiele innych produktów przetworzonych zawiera gluten.

Jaka żywność zawiera gluten?

Zboża naturalnie zawierające gluten to:

  • pszenica – w tym tzw. stare odmiany pszenicy: orkisz, płaskurka, kamut i samopsza,
  • jęczmień,
  • żyto,
  • pszenżyto – połączenie pszenicy durum i żyta,
  • owies.

Gluten występuje w mąkach, makaronach, kaszach (też bulgur i kuskus), w pieczywie oraz w błonniku na bazie tych zbóż. Inne produkty przetworzone zawierające gluten to m.in.:

  • produkty garmażeryjne,
  • wędliny,
  • leki,
  • seitan – roślinny zamiennik mięsa z mąki pszennej,
  • słód, piwo,
  • hydrolizowane białko roślinne,
  • mieszanki przypraw.

Jakie są rodzaje reakcji na gluten i ich objawy?

Przyczynami niepożądanych objawów po spożyciu glutenu mogą być:

  • celiakia – czyli autoimmunologiczna choroba trzewna,
  • nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna na gluten – zwana również nieceliakalną nadwrażliwością na gluten,
  • alergia pokarmowa IgE-zależna na białka pszenicy – nazywana w skrócie alergią na pszenicę.

Co to jest celiakia?

Celiakia, zwana również chorobą trzewną, jest chorobą autoimmunizacyjną, trwającą przez całe życie. Charakteryzuje się silną nadwrażliwością na gluten, który w przypadku osób chorych na celiakię działa toksycznie. W tym przypadku spożywanie glutenu powoduje uszkadzanie kosmków jelitowych (odpowiedzialnych za wchłanianie składników odżywczych) i szereg innych powikłań zdrowotnych.

Do najbardziej charakterystycznych objawów celiakii należą:

  • wzdęcia,
  • bóle brzucha,
  • biegunki śluzowe i wodniste,
  • utrata masy ciała, chudnięcie,
  • zaburzenia rozwoju u dzieci,
  • niski wzrost,
  • obniżony nastrój, depresja.

Co to jest nadwrażliwość na gluten?

Objawy nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej, zwanej czasem również nietolerancją glutenu, mogą być przewlekłe i występować nawet po 72h od spożycia produktów zawierających gluten. Z tego powodu może być Ci trudno powiązać występowanie dolegliwości z tym, co zjadasz! Objawy tego rodzaju alergii na gluten to:

  • katar,
  • migrena,
  • zmęczenie,
  • problemy skórne, trądzik,
  • problem z utratą masy ciała,
  • obniżony nastrój lub depresja.

Na czym polega alergia na pszenicę?

Pszenica należy do głównych alergenów i często alergia na nią rozwija się w dzieciństwie. Alergenami pszenicy są białka glutenowe (należące do gliadyn) oraz białka nieglutenowe. Reakcje IgE-zależne na pszenicę mogą być spowodowane spożyciem pszenicy (alergia pokarmowa) lub jej wdychaniem (alergia wziewna). Objawy alergii na pszenicę pojawiają w krótkim czasie (do 1-2 godzin) od kontaktu z tym alergenem i są to:

  • biegunka,
  • wymioty,
  • wodnisty katar,
  • problemy skórne: pokrzywka skórna lub zmiany przypominające atopowe zapalenie skóry,
  • a nawet wstrząs anafilaktyczny.

W przypadku alergii pokarmowej IgE-zależnej na białka pszenicy (w tym białka glutenu), u osób uczulonych może rozwinąć się anafilaksja zależna od pszenicy, indukowana wysiłkiem fizycznym. Jest to rodzaj wstrząsu anafilaktycznego na skutek wysiłku fizycznego niedługo po spożyciu pszenicy.

Alergia IgE-zależna na pszenicę może mieć charakter wziewny. U osób, które zawodowo mają kontakt z pyłem z mąki pszennej, może dojść do rozwoju nieżytu nosa, a nawet astmy. Najbardziej narażeni są piekarze i młynarze, stąd określa się ją również „astmą piekarzy”.

Jakie są przyczyny celiakii, nadwrażliwości na gluten i alergii na pszenicę?

Do rozwoju niepożądanych reakcji w wyniku spożycia glutenu może dochodzić na skutek różnych czynników. Przyczyną celiakii są głównie predyspozycje genetyczne – celiakia może ujawnić się w każdym wieku na skutek spożywania glutenu. Przyczyn alergii IgE-zależnej na pszenicę może być wiele: predyspozycje genetyczne, czynniki środowiskowe (zanieczyszczenia powietrza, kontakt z chemikaliami). Do powyższych reakcji może również dojść na skutek zaburzenia równowagi mikrobioty jelitowej (tzw. dysbioza jelitowa). Zaburzenie to z kolei może prowadzić do uszkadzania nabłonka jelitowego i zwiększenia przepuszczalności jelit (z ang. leaky gut syndrome – zespół nieszczelnego jelita), co z kolei jest główną przyczyną rozwoju nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej na gluten. Więcej o konsekwencjach zaburzenia mikrobioty jelitowej przeczytasz tutaj.

Jakie wykonać badanie na gluten?

Niezależnie czy chodzi o diagnostykę celiakii, czy badanie na uczulenie na gluten test wykonuje się ze krwi żylnej. Badania, które wykonuje się w przypadku reakcji na spożycie białka glutenu, dostępne w Instytucie Mikroekologii to:

  • Diagnostyka celiakii
    • Badanie przeciwciał specyficznych dla celiakii w klasie IgA i IgG (deamidowany peptyd gliadyny IgA i IgG, transglutaminaza tkankowa IgA i IgG, całkowity poziom przeciwciał w klasie IgA i specyficzne przeciwciała IgG przeciw czynnikowi wewnętrznemu Castle’a).
    Celiakia IgA + total IgA
    Cena
    130 

    Badanie przeciwciał specyficznych dla celiakii w klasie IgA: deamidowany peptyd gliadyny - DGP IgA, transglutaminaza tkankowa - tTG IgA. Ze względu na możliwy niedobór przeciwciał w klasie IgA, jednocześnie w badaniu oznaczany jest całkowity poziom IgA. Dedykowane osobom z podejrzeniem celiak

    Celiakia IgG
    Cena
    130 

    Badanie przeciwciał specyficznych dla celiakii w klasie IgG: deamidowany peptyd gliadyny - DGP IgG, transglutaminaza tkankowa - tTG IgG oraz przeciw czynnikowi wewnętrznemu Castle’a, by ustalić przyczynę niedoboru witaminy B12. Wskazane przy podejrzeniu celiakii i niedoborze przeciwciał IgA.

    • Genetyczna diagnostyka celiakii – czyli test DNA na celiakię, który ocenia predyspozycję genetyczną na podstawie obecności genu HLA-DQ2 (DQ2.2, DQ2.5) i HLA-DQ8. Test DNA na celiakię wykonuje się w przypadku podejrzewania celiakii, występowania celiakii w rodzinie i/lub niejasnych wyników powyższych badań specyficznych przeciwciał w kierunku celiakii. Test DNA na celiakię można wykonać nawet podczas stosowania diety bezglutenowej, co jest przeciwwskazaniem do pozostałych badań w kierunku celiakii.
    Genetyczna diagnostyka celiakii
    Cena
    480 

    Badanie predyspozycji genetycznej do celiakii. Ocenia obecność genu HLA-DQ2 (DQ2.2, DQ2.5) i HLA-DQ8. Można je wykonać nawet stosując dietę bezglutenową, kiedy to wyniki badań serologicznych i biopsja jelita mogą być fałszywie ujemne, a także gdy wyniki badań w kierunku celiakii są nie

  • Diagnostyka nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten
    • Badanie w kierunku nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej na gluten – badanie ImuPro dostępne jest w kilku panelach. W zależności od wybranego panelu, możliwa jest ocena od 44 do 270 alergenów, w tym zboża glutenowe. Porównanie paneli ImuPro znajdziesz tutaj.
  • Diagnostyka alergii na pszenicę
    • Badanie alergii natychmiastowej IgE-zależnej – zapewnia panel X-pokarmowy-30 na 30 alergenów (w tym mąka pszenna) oraz panel mleko + gluten lub najszersze badanie alergii w ofercie Instytutu Mikroekologii na 295 alergenów – test ALEX.
    Panel X-pokarmowy-30
    Cena
    220 

    Badanie alergii natychmiastowej IgE-zależnej na 30 alergenów pokarmowych, z krwi żylnej. Dedykowane dla osób z objawami alergii na pokarmy. Pozwala monitorować rozwój tolerancji i podjąć decyzję o celowanej immunoterapii swoistej.

    Test ALEX2
    Cena
    1180 

    Dokładna i szeroka diagnostyka alergii IgE-zależnej, z krwi żylnej. Sprawdza alergie na 295 komponentów alergenowych: 178 molekuł i 117 ekstraktów alergenowych, a także całkowite stężenie przeciwciał IgE. Badanie dedykowane osobom kwalifikowanym do celowanej immunoterapii swoistej.

Eliminacja glutenu – jak wygląda postępowanie żywieniowe?

W przypadku zdiagnozowania celiakii, nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej lub IgE-zależnej alergii na gluten należy stosować dietę bezglutenową.

  • Dieta bezglutenowa podlega największym restrykcjom przy celiakii, gdyż w tym przypadku nawet śladowe ilości glutenu mogą wywołać zaostrzenie choroby i silne dolegliwości. Osoby z celiakią mogą spożywać wyłącznie zboża naturalnie bezglutenowe i certyfikowane produkty bezglutenowe, zgodne z Europejskim Systemem Licencyjnym (ESL), opracowanym przez Europejskie Zrzeszenie Stowarzyszeń Osób z Celiakią (AOECS) – znak przekreślonego zboża. Dieta bezglutenowa przy celiakii powinna być przestrzegana przez całe życie.
  • W przypadku osób z silną alergią IgE-zależną na pszenicę często eliminuje się gluten, a nie tylko pszenicę i jej odmiany, przez możliwość wystąpienia reakcji krzyżowej po spożyciu białka jęczmienia lub żyta. W tym przypadku nawet mała ilość alergenu może prowadzić do wstrząsu anafilaktycznego. Wskazane jest zachowanie szczególnej ostrożności, a stosowanie diety bezglutenowej może być długotrwałe.
  • Przy nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej na gluten zwykle można spożywać niecertyfikowane produkty bezglutenowe, ponieważ śladowe ilości glutenu nie wywołują zaostrzenia objawów u osób nietolerujących glutenu. W tym przypadku należy unikać glutenu przez okres 5-8 tygodni, a następnie stosuje się jego prowokację w diecie, aby sprawdzić czy jest już dobrze tolerowany. Może okazać się, że włączenie glutenu do diety po tym czasie będzie ponownie możliwe!

Dieta bezglutenowa – co jeść?

Na dietę bezglutenową składają się głównie produkty naturalnie bezglutenowe, a na ich bazie wytwarzane są dalej podczas produkcji produkty pozbawione glutenu. Należy unikać przede wszystkim żywności zawierającej pszenicę, jęczmień i żyto oraz zwracać uwagę czy zboża te nie są wymienione w składzie wędlin, pasztetów, gotowych sosów, mieszanek przypraw i wielu innych, pozornie niezwiązanych ze zbożami, produktów (mąka żytnia i pszenna to częsty zagęstnik wielu gotowych produktów). Produkty naturalnie bezglutenowe to:

  • ryż (w tym produkty z ryżu: mąka ryżowa, makaron ryżowy, płatki ryżowe, pieczywo na bazie ryżu, wafle ryżowe),
  • gryka (w tym produkty z gryki: mąka gryczana, kasza gryczana, makaron gryczany, płatki gryczane, chleb gryczany),
  • kukurydza (w tym produkty z kukurydzy: mąka kukurydziana, kasza kukurydziana, makaron kukurydziany, chleb kukurydziany, płatki kukurydziane, wafle kukurydziane),
  • proso (w tym produkty z prosa: mąka jaglana, kasza jaglana, makaron jaglany, chleb jaglany, płatki jaglane),
  • ziemniaki i bataty (w tym skrobia ziemniaczana),
  • sorgo (również mąka z sorgo, kasza z sorgo, makaron z sorgo),
  • komosa ryżowa (inaczej Quinoa – płatki z komosy ryżowej, komosa ryżowa ekspandowana, wafle z komosy ryżowej),
  • amarantus (jako kasza, ale także płatki amarantusowe lub amarantus ekspandowany).

W posiłkach i produktach pozbawionych glutenu często stosowane są również inne zamienniki dla mąk, jak na przykład mąka z manioku (tapioka) czy mąka z orzechów. Każda dieta (w tym dieta pozbawiona glutenu) musi być urozmaicona i odpowiednio zbilansowana by dostarczyć jak najwięcej korzyści dla zdrowia. W tym celu możesz skorzystać ze wsparcia dietetyków w Instytucie Mikroekologii. Posiadają oni duże doświadczenie tworzeniu diet eliminacyjnych i opiece nad pacjentami z wszelkimi rodzajami nietolerancjami glutenu.

Czy można spożywać owies na diecie bezglutenowej?

Pomimo, że owies zawiera aweninę zaliczaną do białek glutenowych to uważa się go za bezpieczny produkt w nietolerancji glutenu. Wynika to z mniejszej immunogenności awenin owsa, co oznacza, że nie aktywuje układu odpornościowego tak, jak pozostałe białka glutenowe. Owies można bezpiecznie spożywać nawet w celiakii, należy jednak wybierać certyfikowany owies bezglutenowy, gdyż zwykłe produkty owsiane mogą być zanieczyszczone podczas obróbki innymi białkami glutenu.

Dieta bezglutenowa a autyzm?

Dieta pozbawiona glutenu jest stosowana również u dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu (ASD), czyli zaburzeń neurorozwojowych, charakteryzujących się trudnościami z komunikowaniem się i nawiązywaniem interakcji społecznych. Zasadność jej zastosowania wynika z częstego współwystępowania celiakii lub nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej na gluten u osób z autyzmem.

Wpływ na eliminację glutenu w diecie u osób z autyzmem ma również tzw. teoria opioidowa. Zaobserwowano, że u tych osób może dochodzić do niepełnego rozkładu gliadyny, pochodzącej z produktów pszennych i zaliczanej do białek glutenu, oraz kazeiny – białka z produktów mlecznych. Produkty niepełnego rozkładu tych białek są zwane egzorfinami (gliadomorfina i kazomorfina). Egzorfiny mogą wpływać na receptory opioidowe w mózgu, przez co dalej oddziaływać na zachowanie i wywoływać reakcje podobne do objawów uzależnienia. To z kolei może być przyczyną rozwoju wybiórczości pokarmowej w autyzmie, w tym zwiększonej chęci spożywania produktów pszennych i mlecznych, a także dolegliwości żołądkowo-jelitowych i objawów neurologicznych. O stosowaniu diety bezglutenowej w autyzmie powinien zawsze zadecydować lekarz prowadzący. Pomimo opisanej teorii, unikanie glutenu jest wskazane dopiero po stwierdzeniu celiakii lub nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej na gluten. Więcej o diecie w autyzmie dowiesz się tutaj.

Wpływ diety bezglutenowej na mikrobiotę jelitową

Zaobserwowano, że osoby z celiakią mają zwykle zaburzoną mikrobiotę jelitową (tzw. dysbiozę jelitową) i za mało prozdrowotnych bakterii z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium w porównaniu do osób zdrowych. Z drugiej strony, dysbioza jelitowa jest częstym powodem rozwoju nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten oraz jest związana z występowaniem dolegliwości żołądkowo-jelitowych i przewlekłego stanu zapalnego o niskim nasileniu. Według doniesień naukowych u osób zdrowych stosowanie diety bezglutenowej prowadzi do zmniejszenia różnorodności mikrobioty jelitowej, natomiast u osób z celiakią i nadwrażliwością pokarmową IgG-zależną na gluten wpływa korzystnie na mikrobiotę jelitową, zmniejsza liczbę prozapalnych bakterii jelitowych i łagodzi objawy żołądkowo-jelitowe w porównaniu do osób z celiakią i nadwrażliwością na gluten spożywających gluten.

Spożywanie produktów bezglutenowych może wiązać się ze zbyt małym spożyciem błonnika pokarmowego, a także niektórych mikroelementów (np. witaminy E, żelaza, magnezu, kwasu foliowego, witamin z grupy B). Z tego powodu bardzo ważne jest pilnowanie by dieta była jak najbardziej urozmaicona. W jadłospisie powinny przeważać produkty naturalnie bezglutenowe, a ograniczać należy wysokoprzetworzone produkty pozbawione glutenu. Dieta powinna obfitować w świeże warzywa i owoce, nasiona roślin strączkowych, orzechy, nasiona, kiszonki i fermentowane produkty mleczne. Pozwala to zapobiegać ewentualnym niedoborom i odżywia prozdrowotne bakterie jelitowe. Warto rozważyć wsparcie organizmu dopasowanymi probiotykami na podstawie badania Mikrobiota jelit i dodatkowe przyjmowanie błonnika prebiotycznego, na przykład w postaci preparatu zawierającego częściowo zhydrolizowaną gumę guar.

    Promocja
    Mikrobiota jelit
    Cena
    Zakres cen: od 390 zł do 799 zł

    Badanie Mikrobiota jelit dostępne jest w 4 panelach o różnym zakresie. Sprawdza stan mikrobioty i wskazuje jak odpowiednio wspierać jej równowagę. Badanie to można wykonać u osób dorosłych i dzieci. Dedykowane jest w dolegliwościach jelitowych, a także jako wsparcie odporności oraz osi

Gluten a SIBO?

Produkty pozbawione glutenu są również spożywane w okresie eliminacyjnym diety przy SIBO/IMO (z ang. Small Intestinal Bacterial Overgrowth/Intestinal Methanogen Overgrowth), czyli w przeroście bakterii lub metanogenów w jelicie cienkim. Z produktów glutenowych dopuszcza się jedynie spożywanie orkiszu. Dieta przy SIBO/IMO to dieta Low FODMAP (z ang. Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols), czyli dieta eliminująca wysokofermentujące węglowodany. A więc w tym przypadku nie sam gluten jest problemem, a duże ilości fruktanów zawartych m.in. w zbożach glutenowych.

SIBO/IMO, tak jak celiakia i nadwrażliwość pokarmowa na gluten, objawia się dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi (nudności, wzdęcia, bóle brzucha, biegunki i/lub zaparcia). Dlatego warto zwrócić uwagę, czy objawy te występują tylko po spożyciu glutenu czy może również po innych produktach, jak świeże warzywa i owoce, kiszonki, fermentowane produkty mleczne. Przy podejrzeniu SIBO/IMO wykonuje się nieinwazyjny wodorowo-metanowy test oddechowy. Więcej na ten temat przeczytasz tutaj.

    Wodorowo-metanowy test SIBO/IMO
    Cena
    Zakres cen: od 299 zł do 399 zł

    Wodorowo-metanowy test oddechowy to nieinwazyjna diagnostyka SIBO - rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego i IMO - metanowego przerostu jelita cienkiego. Badanie SIBO/IMO zrealizujesz wysyłkowo lub stacjonarnie w Poznaniu. Dedykowane dla osób, które mają wzdęcia, bóle brzucha, biegunki, źle c

Podsumowanie: źle się czuję po glutenie – co zrobić?

  1. Sprawdź, jaki rodzaj reakcji odpowiada za Twoje objawy. Jeśli źle się czujesz po produktach o wysokiej zawartości glutenu, warto skonsultować się ze specjalistą i ustalić odpowiednią ścieżkę diagnostyczną.
  2. Nie wiesz, które badanie na gluten wykonać? Skorzystaj z bezpłatnych konsultacji telefonicznych ze specjalistami Instytutu.
  3. W przypadku wskazań by unikać glutenu, zastosuj dietę bezglutenową (wybieraj produkty naturalnie bezglutenowe, najlepiej jak najmniej przetworzone) – w nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej należy unikać glutenu przez 5-8 tygodni. Przy celiakii dieta pozbawiona glutenu obowiązuje na stałe. Dietetycy Instytutu Mikroekologii mogą zapewnić Ci komfort i wsparcie w diecie bezglutenowej oraz dbają o zbilansowanie posiłków i dopasowanie ich do Twoich potrzeb.
  4. Zadbaj równocześnie o mikrobiotę i uszczelnienie bariery jelitowej, stosując probiotykoterapię. Więcej o tym, jak dobrać odpowiedni dla siebie probiotyk, dowiesz się tutaj.

Literatura:

Balakireva A. V., Zamyatnin Jr A. A. (2016). Properties of gluten intolerance: gluten structure, evolution, pathogenicity and detoxification capabilities. Nutrients, 8(10), 644.

Barbaro M.R., Cremon C., Wrona D., Fuschi D., Marasco G., Stanghellini V., Barbara G. (2020). Non-Celiac Gluten Sensitivity in the Context of Functional Gastrointestinal Disorders. Nutrients. 2020; 12(12):3735. https://doi.org/10.3390/nu12123735

Caio G., Lungaro L., Segata N., Guarino M., Zoli G., Volta U., De Giorgio R. (2020). Effect of Gluten-Free Diet on Gut Microbiota Composition in Patients with Celiac Disease and Non-Celiac Gluten/Wheat Sensitivity. Nutrients. 2020; 12(6):1832. https://doi.org/10.3390/nu12061832

Cardo A., Churruca I., Lasa A., Navarro V., Vázquez-Polo M., Perez-Junkera G., Larretxi I. (2021). Nutritional Imbalances in Adult Celiac Patients Following a Gluten-Free Diet. Nutrients. 2021; 13(8):2877. https://doi.org/10.3390/nu13082877

Cenni S., Sesenna V., Boiardi G., Casertano M., Russo G., Reginelli A., Esposito S., Strisciuglio C. (2023). The Role of Gluten in Gastrointestinal Disorders: A Review. Nutrients. 2023; 15(7):1615. https://doi.org/10.3390/nu15071615

Cianferoni A. (2016). Wheat allergy: diagnosis and management. Journal of Asthma and Allergy, 9, 13–25. https://doi.org/10.2147/JAA.S81550

Croall I.D., Hoggard N., Hadjivassiliou M. (2021). Gluten and Autism Spectrum Disorder. Nutrients. 2021; 13(2):572. https://doi.org/10.3390/nu13020572

Galgano F., Mele M.C., Tolve R., Condelli N., Di Cairano M., Ianiro G., D’Antuono I., Favati F. (2023). Strategies for Producing Low FODMAPs Foodstuffs: Challenges and Perspectives. Foods. 2023 Feb 17;12(4):856. doi: 10.3390/foods12040856. PMID: 36832931; PMCID: PMC9956220.

Sabença C., Ribeiro M., Sousa T.D., Poeta P., Bagulho A.S., Igrejas G. (2021). Wheat/Gluten-Related Disorders and Gluten-Free Diet Misconceptions: A Review. Foods. 2021; 10(8):1765. https://doi.org/10.3390/foods10081765

O autorze
Mgr Daria Kotek

Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku Dietetyka. Swoją wiedzę pogłębia nieustannie poprzez liczne szkolenia i kursy. Dzięki temu nie tylko wzbogaca, ale również ugruntowuje swoje wiadomości nt. nadwrażliwości pokarmowych oraz mikrobioty jelitowej. Specjalizuje się w dietach eliminacyjnych, posiada doświadczenie w pracy z pacjentami z nadwagą oraz otyłością. Uczestniczyła, zarówno jako słuchacz i prelegent w warsztatach, szkoleniach i konferencjach dietetycznych.

Potrzebujesz wsparcia dietetyka?
Zdrowe odżywianie to kluczowy element Twojego zdrowia

Nasi dietetycy zapewnią Ci pomoc w kształtowaniu zdrowych nawyków, bazując na specjalistycznej wiedzy o żywieniu i holistycznym podejściu do zdrowia. Dopasują zalecenia dietetyczne do potrzeb Twojego organizmu i stylu życia. Zadbają o to, by w Twoim jadłospisie nie zabrakło ulubionych smaków i zbilansowanych posiłków.

Sprawdź
Szczegóły pobrania

dla realizacji usługi pobrania krwi w domu

UWAGA! W ramach jednej wizyty domowej, krew może być pobrana maksymalnie 3 osobom.

Wybierz
Katowice Gliwice Sosnowiec Bytom Zabrze Chorzów Ruda Śląska Czeladź Dąbrowa Górnicza Mysłowice Siemianowice Śląskie Mikołów Kraków Wieliczka Czarnochowice Libertów Skawina Mogilany Kryspinów Zabierzów Modlnica Modlniczka Węgrzce Zielonki Michałowice Rzeszów Tajecina Krasne Łąki Głogów Małopolski Rudna Mała Rudna Wielka Trzebownisko Świlcza Boguchwała Tyczyn Malawa Lublin Świdnik Kalinówka Dominów Wólka Elizówka Marysin Dąbrowica Szerokie Konopnica Warszawa Konstancin-Jeziorna Piaseczno Janki Raszyn Pruszków Piastów Ożarów Mazowiecki Stare Babice Klaudyn Izabelin Łomianki Legionowo Marki Kobyłka Wołomin Ząbki Zielonka Sulejówek Otwock Łódź Ksawerów Pabianice Konstantynów Łódzki Rąbień Aleksandrów Łódzki Zgierz Andrespol Starowa Góra Białystok Stanisławowo Olmonty Ignatki-Osiedle Księżyno Klepacze Sikorszczyzna Krupniki Porosły Wasilków Poznań Wrocław Gdańsk Gdynia Sopot Olsztyn Bielsko-Biała Szczecin Bydgoszcz Kielce
Metoda zwrotu materiału

pacjent odsyła materiał samodzielnie wybraną metodą